Als leverancier van bevestigingsmateriaal krijgen we vaak vragen over bevestigingsmiddelen. Soms krijgen we echter vragen die voor ons vanzelfsprekend lijken omdat we al zo lang in de branche zitten. Het is moeilijk te zeggen wanneer iets algemeen bekend is of gewoon iets dat we weten omdat we in de branche werken. Om dit te verhelpen, zijn we gaan zitten en hebben we besloten om 10 snelle tips te geven voor het gebruik van bevestigingsmiddelen die een aantal basisprincipes van bevestigingsmiddelen beschrijven waarvan we denken dat iedereen die zou moeten kennen.

1. Gebruik roestvast staal A2 niet in of nabij een omgeving met zout water

Zout water veroorzaakt roest en verkort de levensduur van bevestigingsmiddelen. Om dit te verhelpen, raden we aan om roestvast staal te gebruiken, maar de juiste kwaliteit roestvast staal moet worden gebruikt. We raden aan om alleen roestvast staal van 316 kwaliteit te gebruiken binnen 35 kilometer van het zoutwater omgeving. Anders wordt het risico op oxidatie (roest), zelfs bij andere soorten roestvast staal, sterk vergroot.

2. Koppel altijd thermisch verzinkte bevestigingsmiddelen met andere thermisch verzinkte bevestigingsmiddelen

Thermisch verzinkte bevestigingsmiddelen zijn bedekt met een dikke zinkbeschermlaag, om ze minder vatbaar voor oxidatie te maken. Deze dikke coating zorgt voor een laag op de draad die niet past bij andere materialen die deze coating niet hebben. Bevestigingsmiddelen die thermisch verzinkt worden en verschillende tussenafstanden hebben ter voorbereiding op deze verandering in dikte. Daarom mogen ze alleen samen worden gebruikt om compatibiliteitsproblemen te voorkomen. Pro-tip: bij het monteren van bevestigingsmiddelen is het raadzaam om altijd dezelfde kwaliteit en hetzelfde materiaal te gebruiken. Het mengen kan, afhankelijk van de materialen, leiden tot ongelijkmatige of slechte resultaten.

3. Gebruik altijd smeermiddel voor bevestigingsmiddelen op roestvaststalen bevestigingsmiddelen

Roestvaststalen bevestigingsmiddelen hebben een onzichtbare coating waardoor ze minder snel oxideren. De afweging is dat deze coating tijdens de installatie ook wrijving kan veroorzaken tussen de bevestigingsmiddelen (moer en bout). Als deze opwarming optreedt, klemmen de draden vast en kunnen ze daadwerkelijk aan elkaar lassen. Dit is een proces dat bekend staat als vreten of koudlassen. Om dergelijke risico’s te verkleinen, brengt u vóór de installatie een kleine hoeveelheid smeermiddel voor bevestigingsmiddelen, zoals Keramiekpasta, aan op de bevestigingsmiddelen. Het zal niet alleen vreten tegengaan, maar het kan ook helpen om de levensduur van uw bevestigingsmiddel te verlengen.

4. Gebruik altijd de juiste maat schroevendraaier

Een kruiskop is toch een kruiskop? Mis. Kruiskopschroevendraaiers kunnen ook in verschillende uitvoeringen worden geleverd. Namelijk in Pozidrive (PZ) en in Phillips (PH). Deze uitvoeringen lijken misschien geen groot verschil voor u te maken, maar voor de schroef kan het verschil tussen een goed zittende aandrijving en een losse aandrijving een dolgedraaide kop betekenen. Zorg er altijd voor dat de aandrijving volledig in de uitsparing zit, als er speelruimte is tussen de aandrijving en de uitsparing, moet u de juiste maat aandrijving gebruiken, anders wordt het risico op doldraaien aanzienlijk vergroot.

5. Gebruik roestvast staal en aluminium nooit samen

Roestvast staal en aluminium zijn metalen met zeer specifieke gevallen waarin ze samen kunnen worden gebruikt. Als ze niet op de juiste manier samen worden gebruikt, zal er een overdracht van elektronen tussen hen plaatsvinden, wat de kwaliteit van de materialen kan aantasten, wat leidt tot wat galvanische corrosie wordt genoemd. De eenvoudigste manier om galvanische corrosie te voorkomen, is door simpelweg bijpassende materialen te gebruiken.

6. Boor altijd hardhout voor voordat u schroeven aanbrengt

Soms komt het voor dat je in zachter hout weg kunt komen zonder gaten voor te boren (hoewel we het niet aanbevelen). U dient ALTIJD hardhout voor te boren. Hardhout heeft veel meer kans om te barsten of te splijten wanneer een schroef wordt geïnstalleerd. Dit kan de afwerking van veel producten ruïneren en de kwaliteit van anderen verzwakken. Altijd, altijd, altijd voorboren om ervoor te zorgen dat u uw werk niet verpest.

7. Roestvast staal is een zacht metaal

Dit is een vraag die we constant krijgen. Roestvast staal wordt beschouwd als een zacht metaal. Er zijn versies die harde metalen kunnen worden door ze op te warmen om de eigenschappen van roestvast staal te veranderen. Dit proces wordt normaal gesproken warmtebehandeling genoemd.

8. Meng geen fijne en grove draadbevestigingen

Zowel Metrische als Metrisch-Fijne schroefdraadbevestigingen hebben verschillende voordelen en moeten dienovereenkomstig worden gebruikt. Het lijkt er echter vaak op dat mensen proberen ze door elkaar te gebruiken. U kunt het deze uitvoeringen niet combineren. Het zal uiteindelijk de schroefdraad vernielen en resulteren in beschadigde en onbruikbare schroefdraden of een vastgelopen bevestigingsmiddel.

9. Draai de bevestigingen niet te vast

Bevestigingsmiddelen hebben een maximaal aanbevolen aanhaalmoment voor montage. Om dit te bereiken en te meten, raden we een momentsleutel aan bij het monteren van bevestigingsmiddelen. U kunt het aanhaalmoment van de sleutel zo instellen dat deze slipt nadat die kracht is bereikt. Te strak aandraaien van bevestigingsmiddelen kan de schroefdraad zelfs beschadigen en de kwaliteit van de bout aantasten.

10. Je bent niet onoverwinnelijk, draag een veiligheidsuitrusting

We zien constant en consequent dat mensen met bevestigingsmiddelen werken zonder de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Dit is onze belangrijkste tip voor jou. Niemand is onoverwinnelijk. Veel van de verwondingen kunnen worden voorkomen door simpelweg de juiste uitrusting te dragen. U vindt de veiligheidsbril veel minder vervelend als deze voorkomt dat metaalspaanders in uw ogen vliegen. Deze uitrusting is er om ons te beschermen tegen schade, zodat we werkelijk verbazingwekkende dingen kunnen creëren. Gebruik het om te blijven creëren.